Ziekte is een uiting van het lichaam van een onevenwicht in de ziel: Het lichaam onderneemt met de ziekte een poging om dat onevenwicht te compenseren en het evenwicht in de ziel te herstellen. In de euritmietherapie pakken wij die poging van het lichaam de harmonie te herstellen, zelfstandig, met ons bewustzijn op en brengen doormiddel van de bewegingen dat in onze ziel met bewustzijn tot stand, wat er te kort is. Op die manier 'ontslaan' we het lichaam van zijn (onhandige) poging evenwicht te herstellen, zodat het lichaam weer zijn gewone functies kan hervatten en de zelfgenezende krachten in ons lichaam weer hun werk doen en het lichaam tot genezing helpen. Afhankelijk van de ziekte is ondersteuning vanuit de reguliere geneeskunde noodzakelijk. In die zin is zij een aanvullende, complementaire therapie en zoals de andere alternatieve therapieën één van de vele invalshoeken van waaruit de ziel in harmonie gebracht kan worden. In de euritmietherapie is die invalshoek via het beïnvloeden van de energiestromen via de bewust, meditatief uitgevoerde beweging: Je boetseert als het ware je energieën zodat ze weer in de 'juiste' vorm zijn: als de energie te hoog, b.v.b alleen in je hoofd is of alleen tot je borst reikt, breng je haar door de euritmie-bewegingen ook naar beneden, tot in je bekken resp. je voeten. Als de energie 'te ver naar buiten hangt', breng je hem terug naar jezelf, als de energie te verkrampt naar binnen getrokken is, breng je hem doormiddel van de euritmie-bewegingen meer naar de periferie..etc.

 

Euritmietherapie werkt goed bij mensen die ziekte zien als een uitnodiging van het leven om stappen te zetten in hun eigen ontwikkeling en aan zich willen werken. Iedereen is daarin unique en gaat zijn eigen weg. Het gaat bij ziekte niet om schuld maar om een kans, zich te ontwikkelen, ieder mens naar zijn eigen vermogen op dat moment.

 

Euritmietherapie biedt de mogelijkheid om de onzijdigheden en disharmonieën die we allemaal als mens kennen, maar waarmee we door ziekte sterker geconfronteerd worden, in harmonie te brengen.

Als euritmietherapeute ga ik als wegbegeleidster met de mensen mee en help ze door steunend met de euritmietherapie aanwezig te zijn, hun weg te gaan, die op dat moment zo moeilijk is, totdat de weg weer zo is, dat ze hem zelf weer kunnen gaan.